728061910713421

Schrijf je in voor mijn webinar en ontvang mijn ebook

“Verslavingen, om het Nu te vermijden”

 

Open het verroeste slot van verslavingen

Ik ga mijn eerste webinar geven, “Open het verroeste slot van verslavingen”                                                                                                                       Een verslaving is een gevangenis zonder muren.
Je weet dat je er in zit, want het beheerst je leven.
Je zit vast, als een verroest slot

Verslaafd zijn, eigenlijk kun je aan van alles verslaafd zijn.
Ik ben van mening dat als een product, of handeling voor jou dwangmatig nodig is om bepaalde gevoelens van onlust de baas te blijven, je al richting een verslaving gaat.

Waar gaat het nu eigenlijk over bij verslavingen?

Het kan ontstaan omdat er een trauma uit het verleden ligt die emotioneel nog niet verwerkt is. Het is lang niet altijd duidelijk wat nu de achterliggende motor is. Soms hoor ik cliënten zeggen dat ze een gelukkige jeugd gehad hebben, dat er niks bijzonders gebeurt is. Dat hoeft ook niet

Recentelijk een cliënt gehad die een gelukkige jeugd heeft gehad, en toch verslaafd.
Toen we dit gingen onderzoeken kwamen we een stuk angst tegen, uit een recent verleden. Dat was zo heftig geweest, dat echode nog steeds na. Het was een gevoel, wat hij niet kon plaatsen omdat hij de ervaring verdrongen had.

Als er iets gebeurde wat refereerde aan die angst, dan ging hij voor de bijl.
Hij had een (onbewust) een slot op de herinnering geplaatst.
Toen we de herinnering die bij deze angst hoorde terugvonden konden we deze ontkrachten en wortel uit zijn verslaving halen.
Ik ga hier in het webinar verder op in.

Ontdekkingen binnen de wetenschap

In de afgelopen honderd jaar zijn er veel ontdekkingen gedaan over de mens. Ontdekkingen die nog niet het algemeen bewustzijn van de maatschappij hebben bereikt. En ook niet onderwezen worden. Toch zijn deze ontdekkingen van groot belang voor ons. Ze geven namelijk een heel ander beeld van de mens. En ze openen behandelmogelijkheden.

De menselijke geest is programmeerbaar, dat weten we al langer. Het is de reden waarom kinderen naar school worden gestuurd om van alles en nog wat te leren. De overtuiging is geweest dat op een bepaald moment, er geen nieuw gedrag meer aangeleerd kan worden. Als de hersenen zich eenmaal gevormd hadden, dan was dat voor de rest van het leven.
Dat is dus niet waar. Onze hersenen zijn neuroplastische, wat wil zeggen dat ze zich steeds kunnen blijven ontwikkelen.
Nieuw gedrag is aan te leren. Ook op oudere leeftijd.
Onze neo-cortex, of grote hersenen zijn lange tijd bejubeld. Door deze grote hersenen staan wij boven het dieren en plantenrijk verheven.         Dit is deels waar. Onze gedragingen en emoties, worden echter bepaald door de kleine hersenen.
En deze kleine hersenen zijn vele malen krachtiger dan onze grote hersenen.
Dit verklaart mede waarom het zo moeilijk is om een verslaving de baas te worden.
Verslavingsgedrag ligt in de kleine hersenen geprogrammeerd.
Het goede nieuws is, dat met de nieuwe ontdekkingen, we juist die kleine hersenen opnieuw kunnen programmeren.

Eens verslaafd, altijd……

Een uitdrukking waarvan ik jeuk krijg. Het is al heel lang bekend dat dit soort uitspraken, precies dat doen. Ze houden de persoon op de plek waar hij/zij is. Het is een uitspraak die past in het rijtje, “wie geboren is voor een dubbeltje, zal nooit een kwartje worden, of “hij groeit voor galg en rad op” Als je zo “geprogrammeerd wordt, dan is het lastig om daar aan te ontkomen.
Ik heb lange tijd te horen gekregen dat ik niets zou bereiken, ik zou in de goot eindigen.
Ok, ik heb een tijd aan dat beeld voldaan. Geef ik toe.
Realiteit is ook dat ik deze uitspraken naar fabeltjes land kan verwijzen.

Als ik kijk naar het mensbeeld wat is ontstaan door de recente ontdekkingen, de nieuwe behandelmogelijkheden die er zijn dan zie ik geen reden waarom iemand de rest van zijn/haar leven verslaafd zou blijven.

De beste investering, is die in jezelf.

Wat zijn we blij als we niet meer naar school hoeven en kunnen gaan werken. Veel mensen laten het er vervolgens bij, soms nog even een opfriscursus om bij te blijven op het werk.
Op school leerde ik in hoofdzaak hoe je in de maatschappij moest functioneren, leerde je vaardigheden om te kunnen werken. Ik heb bijna geen vakken gehad, die mij iets leerden over mijzelf. Als mens, over wie ik kon zijn.
De meeste van mijn problemen lagen wel op dit gebied. Ik werd niet gestimuleerd, omdat het simpelweg niet in onze maatschappij past, om te ontdekken wie Ik of jij bent.
Wat ik of jij in ons leven willen, hoe we dat kunnen bereiken, is niet iets wat in ons onderwijs systeem zit.
Sinds ik ben gaan studeren heb ik zoveel meer over mijzelf en het leven ontdekt. In positieve zin.
Door te studeren is mijn wereldbeeld verruimt, rijker geworden. Ik heb in mijn opleidingen een heel ander beeld van wereld gekregen, wat heeft bijgedragen aan mijn herstel.
Met de 5 principes van groei, kunnen jij en ik ons leven op een gestructureerde manier vorm geven.

Dit leg ik in het webinar verder uit.

Pin It on Pinterest

Share This